Úradný jazyk: španielčina
Časové pásmo: UTC-4
(leto),
UTC-3
(zima)
Mena: Čilské peso (CLP)
Pôvod názvu mesta dnes nie je jasný, najpopulárnejšia teória hovorí, že je kombinácia slov, čo v jednom z miestnych jazykov viacmenej znamená "dedinu nad veľkom, vyschnutom jazerom".
Po meste sa môžete pohybovať minibusmi, ktoré chodia na 13 trasách. Okrem toho existuje tiež sieť menších taxi (čierne sedany), ktoré majú trvalo vytýčené trasy.
25 km severne od mesta je obrovský, prírodný kameň tvoriaci oblúk nad morom. Jedná sa o kombináciu vulkanických hornín a morských sedimentov, oblúk vznikol vyplavovaním škály vodou.
Antofagasta je prístavné mesto na severe krajiny, zaujímavé je, že pôvodne patrilo k Bolívii. Vzhľadom k svojej histórii a hospodárskemu významu, mesto je nazývané perlou severu.
V roku 1872 Antofagasta bola vymenovaná bolívijskou vládou ako Puerto Mayor - hlavný prístav, v ktorom obchod sa konal nielen s Európou a americkými mestami, ale s prístavmi z celého sveta. Do značnej miery súviselo to s ťažbou uhlia v susedných oblastiach a jeho exportom na iné trhy. Z tohto obdobia sa zachovali krásne prístavné budovy.
Väčšinu viktoriánskych budov z devätnásteho storočia nájdete v Barrio Historico, najstaršej časti mesta, priamo vedľa prístavu. Železničná stanica z roku 1887 vo farbe smaragdovej zelene stále stojí pri ul. Bolivar. Je pravda, že nemôžete ísť dovnútra, ale zo západnej strany, cez plot, uvidíte staré motory a britské telefónne búdky.
Zaujímavé múzeum sa nachádza na adrese Av. Balmaceda & Bolivar. V bývalom colnom úrade je vytvorené Museo Regional, v ktorom môžete obdivovať prírodnú históriu regiónu a vývoj kultúry v dnešnom meste. V zbierke sú deformované lebky, prvé koloniálne pochúťky a hračky vyrobené z plechoviek.
Kam na zábavu? Ak hľadáte zaujímavé miesto, navštívte Cafe del Sol pri ul. Esmeralda 2013. Toto mesto počas víkendu je naplnené miestnou hudbou a tanečnými vystúpeniami. Počas víkendu v útulnom drevenom interiéri nájdete chutné, miestne jedlo.
Keď budete mať chuť na poriadanú porciu mäsa, iďte do El Arriero (Condell 2644). Špecialitou tohto miesta sú šťavnaté steaky, interiér má rustikálny charakter, a uprostred je fontána. Odporúčame parrilladu - jedlo pre dvoch s veľkou porciou mäsa. Ale čo by to bola za cesta, keby ste sa nepokúsili jesť rovnako ako miestni obyvatelia? Iďte do Don Pollo - JS Ossa 2594. Pri malých plastových stoloch, uvidíte veľký dav miestnych obyvateľov, ktorí jedia nesmierne lacné a šťavnaté kurča.