Podľa vyhlášky (č. 277/2008 Z. z.) Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú klasifikačné znaky na ubytovacie zariadenia pri ich zaraďovaní do kategórií a tried, hotel je ubytovacie zariadenie slúžiace na prechodné ubytovanie hostí, ktoré má viac ako desať izieb. Hosťom poskytuje okrem ubytovania, stravovania aj doplnkové služby, zábavné a spoločenské služby, služby obchodne cestujúcim a rekreačno-športové služby na aktívne trávenie voľného času.
Hotely s 1 hviezdičkou sú tie, ktoré majú najmenší počet dodatočných služieb zahrnutých do ceny. V každej krajine existujú samostatné normy určujúce počet hviezdičiek. Nižšie uvedený popis platí pre 1-hviezdičkové hotely na Slovensku.
Vybavenie izby, kúpeľňa
Izba musí mať základné vybavenie:
- 1 až 2 stále lôžka,
- stolík alebo písacia doska,
- zrkadlo,
- hosťom prístupný telefón v objekte,
- skriňa na šaty,
- v skrini 4 ks vešiakov,
- kôš na odpadky.
Dodatočné na každé lôžko v izbe musí byť:
- nočný stolík alebo polička s nočnou lampou,
- pohár na vodu,
- stolička,
- poduška a obliečka,
- prikrývka a obliečka,
- plachta,
- 2 uteráky.
Uteráky by sa mali meniť každé tri dni, posteľná bielizeň raz za týždeň.
Kúpeľňa môže byť umiestnená v chodbe a môže byť zdieľaná niekoľkými izbami. V kúpeľni musí byť teplá a studená voda 24 hodín denne. V prípade, že hygienické zariadenie je spoločné tak na každé 10 lôžok bez vlastného hygienického zariadenia v objekte musí byť 1 kúpeľňa a na 10 izieb bez vlastného WC musí byť 1 samostatné WC s umývadlom pre ženy a 1 samostatné WC s umývadlom pre mužov.
Hygienické zariadenie by malo byť vybavené nasledujúcimi vecami:
- zrkadlo nad umývadlom,
- osvetlenie nad umývadlom,
- vrecko na hygienické vložky,
- uzatvárateľná nádoba na odpadky,
- WC papier,
- kefa na čistenie záchodovej misy,
- pohár na čistenie zubov,
- toaletné mydlo alebo telový šampón.
Vybavenie hotela
Hotel disponuje recepciou s prevádzkou minimálne 16 hodín a zodpovednou osobou, ktorú je možné zastihnúť nonstop. Recepcia poskytuje informácie. Má 1 reštauráciu, a v prípade garni hotelov (teda hotelov, ktoré poskytujú hosťom rozsah služieb stanovený pre príslušnú triedu hotela, ale s rozsahom stravovania obmedzeným spravidla na podávanie raňajok) je to len miestnosť na podávanie raňajok.