Úradný jazyk: turečtina
Časové pásmo: UTC +3
Mena: Turecká líra (TRY)
Mesto je tiež spájané s kmeňom galantných Amazoniek, známych svojou statočnosťou a ovládaním bojových umení. Ako hovorí legenda, odrezali si jedno prso, aby strieľali lepšie lukom.
Najstaršie stopy osídlenia v tomto regióne sa datujú do obdobia paleolitu. Boli nájdené v jaskyniach 15 kilometrov východne od mesta Samsun v obci Tekkeköy Dostanete sa sem autobusom, taxíkom alebo autom.
Asi dve hodiny od mesta Samsun nájdete Sahinkaya Kanyonu, jedno z najkrajších miest v oblasti. Skaly vychádzajúce z rieky Červenej rieky sa podobajú na nórske fjordy.
Mesto, ktorého moderné meno sa odvodzuje od slova "Amisos", ktoré používajú starí Gréci, je dnes jedným z najväčších tureckých prístavov na pobreží Čierneho mora. More nie je len časťou krajiny - jeho blízkosť robí teplú a vlhkú klímu. Región je známy pre kuchyňu známu v celom Turecku, kde nájdete aj ryby, ako sú ančovičky. Široké a piesočné pláže priťahujú v lete turistov hladných po oddychu a teple.
Hoci má mesto bohatú históriu, do dnešných dní sa zachovalo iba niekoľko starých pamiatok. Za zmienku stojí mešita Pazar z 13. storočia, Atatürkovo múzeum a jeho socha (pripomína začiatok tureckej vojny za nezávislosť). Ak ste fanúšikom histórie, navštívte archeologické múzeum v ktorom nájdete historické mozaiky, starožitné lebky alebo zlaté šperky z Kráľovstva Pontus.
Najlepší panoramatický výhľad na mesto a more môžete obdivovať z vrcholu kopca Amisos (Aisos Tepesti). Dostanete sa sem peši z centra mesta alebo lanovkou zo stanice Batipark na Baruthane Mahallesi. Zaujímavé je, že okrem pozorovacej plošiny a reštaurácie - ideálnej pre romantickú večeru – tu nájdete na vrchole aj malé archeologické múzeum.
Turecké pobrežie Čierneho mora je známe svojou dobrou a zdravou kuchyňou. Vychutnajte si regionálne lahôdky, ako napríklad pide (pizza v podobe loďky s vyprážaným vajcom na vrchu) alebo ryžový pilaf zmiešaný s arašidmi a bylinami podávanými s ančovičkami nazývanými "hamsi". Kuymak tiež stojí za vyskúšanie. Jedná sa o fondue vyrobené z tal peirir syra zmiešaného s maslom a kukuricou, podávané s chrumkavým chlebom. Všetky tieto jedlá sa podávajú napríklad v reštaurácii Pamuk Kardesler na 100 Yil Bulvari, Venn Restaurant na Cumhuriyet Mahallesi Adnan Menderes Bulvari a Samsun Pidecisi na Karadeniz Mah. Pre najlepší pide choďte na Aziziye Cad. Pri nakupovaní nezabudnite, že tento región ponúka aj vynikajúci čaj a šafran.