Úradný jazyk: španielčina
Časové pásmo: UTC-4
(leto),
UTC-3
(zima)
Mena: Čilské peso (CLP)
Toto je záliv, ktorý stimuluje všetky zmysly. Úžasný výhľad a vynikajúca kuchyňa to spojenie bude hlavným faktorom pre ktorý nebude chcieť odtiaľto odísť. Z mesta sa tam dostanete taxíkom.
Koncom 90. rokov 20. stor a začiatkom 21. stor. sa Puerto Montt stalo druhým najväčším producentom lososov na svete. Ryby, ktoré odtiaľto pochádzajú sú považované za tie najchutnejšie.
Puerto Montt nebolo osadené Nemcami v dôsledku nejakej bitky. Manuel Montt, vtedajší prezident krajiny, pozval prisťahovalcov z Európy a uľahčil im osídľovanie. Na jeho počesť bolo pomenované mesto.
Chilské prístavné mesto v zálive Ancud, založené bolo v roku 1853 na úpätí dvoch sopiek - Osorno a Calbuco. Prvými obyvateľmi z Európy, ktorí sa tu usadili, boli Nemci. Pred druhou polovicou 19. storočia pokrýval celú túto oblasť hustý les, v miestnom jazyku sa volal Melipulli, teda štyri kopce.
Napriek svojej zaujímavej histórii sa v Puerto Montt nezachovalo veľa budov z prvého obdobia histórie mesta. Starý prístav a železničná stanica, ako aj mnohé kancelárie a domy boli zničené počas zemetrasenia v roku 1960. Potom mesto bolo prestavané podľa nových trendov v architektúre.
Ale potešením v Puerto Montt je príroda. Naplánujte si výlet do Národného parku Alerce Andino, kde budete prechádzať hlbokými údoliami plnými smrekovcových lesov obklopených obrovskými horami. Obzvlášť odporúčame výhľad na jazero Chapo a údolie riek Chaicas a Lenca. Počas cesty sa môžete stretnúť s miestnymi zvieratami. Ak milujete prírodu, môžete si predlžiť výlet a objednať si ubytovanie v hosteli.
Výlet bez suvenírov? 3 km severne od centra mesta navštívte dedinu Angelmó, tam je miestny trh s remeslom, kde si kupujete ručné vyrábané, tašky, svetre, prikrývky a iné domáce predmety. Vedľa neho, na konci tej istej cesty je trh s rybami, kde vždy sú čerstvé ryby. Ak nemáte kde variť nie je to problém - na niekoľkých miestach si zakúpite pripravené grilované alebo údené pochúťky.
Zamilujete sa do miestnej kuchyne v Puerto Montt. Ako prístavné mesto môže Vám ponúknuť veľa. Miestne ryby a morské plody sú výnimočné a miestni kuchári perfektné zvládli ich prípravu. V reštauráciách, musíte ochutnať paila marina, teda guláš z morských plodov. Zaujímavým jedlom je aj cancato - guláš z rýb, chorizo, syra a paradajok.